AOb verwelkomt nieuwe vakbond PO in Actie

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft de PO in Actie op vriendelijke wijze verwelkomt als nieuwe vakbond. De aankondiging van de plannen die in de Volkskrant verscheen, kwam niet als een verrassing. Volgens Liesbeth Verheggen, voorzitter van de AOb, is het de stap een logisch vervolg van het traject dat de club doorliep. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.  

Het is daarnaast geen probleem dat PO in Actie zich anders organiseert. “Anders hadden ze zich wel bij ons aangesloten. Maar we werken met 120 duizend mensen in het primair onderwijs en er is een flinke groep die door de bestaande bonden nog niet wordt bereikt. Hopelijk lukt dat PO in Actie wel. Als de organisatiegraad hoger is, kunnen we ons harder opstellen aan de cao-tafel en richting politiek Den Haag.”

Ook de mogelijke concurrentie verontrust de AOb niet. “Dat houdt ons scherp. En daarbij denk ik dat veel mensen in het primair onderwijs de meerwaarde zien van een bond die eigen onderzoek doet, een vakblad publiceert en rechtsbijstand op maat kan bieden.”

“De AOb is een gezonde club met pakweg 85 duizend leden”, gaat Verheggen verder. “Sinds eind vorig jaar groeien we als kool, vooral onder jongere collega’s. We zitten vol goede ideeën en zijn strijdbaar richting het nieuwe kabinet. In die slag kunnen we alle hulp gebruiken. Ook van PO in Actie, met wie we al sinds maart het PO-front vormen.”

Tot slot maakt het voor de AOb ook niet uit dat de club verder gaat als vakbond en om die reden zich aan de cao-tafel zal gaan melden. “De afspraak om op 13 december -een dag na de staking – bij elkaar te zitten, stond al in de agenda van onze onderhandelaars. We zijn benieuwd met welke plannen ze komen.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids