Logo_download__2_

De campagne voor de Week van de Hoop is gestart. Van 19 tot en met 25 maart 2018 vraagt Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, aandacht voor de hoopvolle dingen die gebeuren op school en in de samenleving, rondom het thema ‘ik deel hoop’. Dit meldt Verus.

Verus wil met de Week van Hoop de hoop van honderdduizenden kinderen, leerkrachten en docenten zichtbaar maken als positieve tegenkracht. Waar in 2017 nagedacht werd over het thema ‘ik heb hoop’, wordt in de Week van de Hoop 2018 heel concreet aan de slag gegaan rondom het thema ‘ik deel hoop’. Ook dit jaar zijn er weer speciaal ontwikkelde lessen en een app waarmee de leerlingen ontdekken hoe zij hoop kunnen delen in hun eigen omgeving.
 
In het primair onderwijs is dit jaar voor het eerst een speciaal HOOP lied ontwikkeld en opgenomen, waarbij leerlingen in een wedstrijd hun eigen couplet mogen bedenken. Daarmee maken ze kans om, onder professionele begeleiding, het definitieve HOOP lied op te nemen in de studio. Daarnaast gaan basisscholen op de actiedag van 21 maart 2018 een activiteit ondernemen in een straal van 1 kilometer rondom de school. Een filmploeg trekt die dag door het land en probeert zoveel mogelijk van deze activiteiten op te nemen. Al die kilometers hoop vormen samen een enorme beweging van hoop in Nederland. Daarnaast is er Team Hoop, een groep superhelden die samen bijzondere avonturen beleven. De leerlingen ontdekken dat ze allemaal superhelden in hun eigen omgeving kunnen zijn.
 
Ook voor het voortgezet onderwijs staat het thema ‘ik deel hoop’ centraal. Leerlingen maken kennis met twee artiesten die met hun muziek en kunst hoop delen. Het (digitale) lesmateriaal bevat opdrachten voor verschillende vakken met daarnaast een wedstrijd, waarbij leerlingen worden uitgedaagd om zelf hoop te delen met kunst of muziek.
 
In de Week van Hoop ontdekken de leerlingen samen wat hoop voor hen betekent, waar zij hoop van krijgen en hoe zij hoop kunnen delen met elkaar en de wereld. Met deze campagne wil Verus een positieve beweging op gang brengen in de klas, de school en daarmee in de samenleving. Meer informatie is te vinden op www.ikhebhoop.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids