Normal_onderwijsraad_logo

Donderdagavond 1 juni ging de Onderwijsraad met stakeholders uit verschillende sectoren in gesprek over het advies Vluchtelingen en onderwijs dat de raad eerder dit jaar heeft uitgebracht. Hoe kan het advies van de raad leiden tot daadwerkelijke verbeteringen van het onderwijs aan vluchtelingen? En wie is hiervoor aan zet en op welke manier? Deze vragen stonden centraal.

Ruim 30 aanwezigen, bestaande uit vertegenwoordigers van sectororganisaties, ministerie van onderwijs, Inspectie, SCP, vluchtelingenorganisaties, onderzoeksbureaus, onderwijsinstellingen en gemeenten, namen deel aan de bijeenkomst bij de Onderwijsraad.
 
Uit onderzoek blijkt dat relatief weinig vluchtelingen erin slagen een Nederlands onderwijsdiploma te halen, terwijl dit een belangrijke succesfactor is. Eén van de mogelijke verklaringen hiervoor is dat vluchtelingen met buitenlandse diploma's en werkervaring vaak worden gedwongen hun hele opleiding in Nederland over te doen. Ook dringen gemeenten aan op snelle toeleiding naar werk, terwijl eerst investeren in onderwijs op lange termijn verstandig kan zijn. De participatie van vluchtelingen kan worden bevorderd door extra goed te kijken naar vluchtelingen die al wat ouder zijn bij binnenkomst: 15-18-jarigen en jongvolwassenen.
 
Aan de hand van tafeldiscussies gingen de deelnemers in gesprek over drie aanbevelingen uit het advies. Vergroot de toegankelijkheid van het onderwijs in alle fasen van de loopbaan, investeer in deskundigheid en onderwijsmaterialen en geef onderwijs hogere prioriteit in het asielbeleid en stimuleer samenwerking.
 
De bijeenkomst eindigde met een terugkoppeling van de tafeldiscussies. De aanwezigen merkten op dat in veel regio's en gemeenten al mooie dingen tot stand zijn gebracht, maar dat de gewenste initiatieven elders nog steeds moeilijk van de grond komen. Het blijft een uitdaging om overal in Nederland de toegankelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs aan vluchtelingen op niveau te brengen. Op dit moment is er nog geen sprake van gelijke kansen en maakt het veel verschil, waar een vluchteling na binnenkomst in Nederland terecht komt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids