Normal_cultuur_film__marleen

Bioscoop Pathé Rembrandt is ook dit jaar weer het decor van de Utrechtse première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). Woensdag 31 mei verzorgt wethouder Victor Everhardt (Jeugd) de opening van het kinderfilmfestival in de kinderrechtenhoofdstad van Nederland. Kinderen uit bovenbouwklassen en de buitenschoolse opvang maakten met hun groep films over kinderrechten. De winnaars gaan door naar de landelijke finale op 23 juni in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Dat meldt UNICEF Kinderrechten Filmfestival.

 

Woensdag 31 mei is bioscoop Pathé Rembrandt gevuld met meer dan 500 jonge filmsterren. De kinderen bedachten en maakten met hun groep een korte speelfilm over kinderrechten. Naast Utrechtse basisscholen doen er ook groepen uit andere steden mee aan het festival. ’s Middags zijn de inzendingen van de buitenschoolse opvang (BSO) aan de beurt. Partou Kinderopvang heeft met zeventig BSO’s meegedaan aan de voorrondes, waarvoor kinderen met de Mini Movie Maker app filmpjes opnamen. Een speciale Partou-jury selecteerde uit alle inzendingen de tien beste. Deze minimovies kregen hierna een remake en zijn 31 mei op het witte doek te zien.

De 21 films die in Pathé Rembrandt hun première beleven, zijn onder begeleiding van professionele filmcoaches gemaakt. Vóór de filmopnames leren de kinderen in het Filmlab op www.krff.nl alles over camerashots, storyboards en camera-acteren. Ook krijgen ze les over het Kinderrechten Verdrag. Scholen uit het hele land kregen een KRFF-filmcoach op bezoek. 

Utrecht staat 31 mei in de spotlights als kinderrechtenhoofdstad van Nederland met de KRFF-première in Pathé Rembrandt. De gemeente Utrecht vindt het belangrijk om naar kinderen te luisteren en hen bij hun beleid te betrekken via onder meer de Kinderraad. Bij de Utrechtse première nemen afgevaardigden van de Kinderraad dan ook plaats in de KRFF-jury. KRFF is een samenwerking tussen UNICEF Nederland en Hollywood in de Klas. Voor het filmeducatieproject vertalen kinderen uit bovenbouwgroepen hun ideeën en verhalen over kinderrechten in een korte film. Door basisschoolleerlingen films te laten maken over kinderrechten wil UNICEF kinderen bewust maken van hun eigen rechten. Het KRFF-project eindigt met een groots opgezette landelijke finale in bioscoop Tuschinski op vrijdag 23 juni aanstaande.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids