Normal_huiselijk_geweld-kindermishandeling-kind-misbruik

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) probeert een oplossing te vinden om kindermishandeling aan te pakken. De vereniging heeft onlangs het rapport 'Collectieven tegen Kindermishandeling: opbrengsten en ervaringen' gepubliceerd waarin adviezen worden gegeven voor het onderwijs. Dat meldt de PO-Raad.

Hoe professionals samenwerken en in de praktijk van elkaar leren wordt als een belangrijk punt gezien, komt uit het rapport naar voren. Hierin ligt volgens de VNG de oplossing. Sinds anderhalf jaar vormen zes gemeenten samen de VNG die kindermishandeling op regionaal en lokaal niveau probeert aan te pakken. Dat gebeurt door samen te werken met allerlei partijen. Als uitgangspunt namen de gemeenten hun eigen praktijkvoorbeelden die vervolgens in het rapport belicht worden. Uit al deze voorbeelden kunnen scholen veel nuttige kennis opdoen.

In het rapport staan onder andere voorbeelden van scholen die een tv-programma over kindermishandeling volgden en gemeentes die hun scholen een speciale leermodule aanboden. In de gemeente Amsterdam werd bijvoorbeeld een checklist gemaakt van signalen die een voorbode kunnen zijn voor mishandeling binnen een gezin. Het volledige rapport van de VNG is hier te lezen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids