Misbruik op Haagse basisschool? Dit is er aan de hand

Er is onrust ontstaan op openbare basisschool Erasmus in Den Haag nadat bekend werd dat ouders van een 5-jarige leerling aangifte hebben gedaan van misbruik óp school. De directie heeft expliciet aan de ouders gevraagd om rustig te blijven en het onderzoek van de politie af te wachten. Dat melden RTL Nieuws en het AD. 

De school heeft inmiddels bezoek gehad van de politie en er is gekeken naar specifieke camerabeelden. Wat er precies is gebeurd kan de politie ten tijde van het onderzoek nog niet zeggen. Wel kan de politie mededelen dat het om grensoverschrijdend gedrag gaat. Andere leerlingen van de school zijn er waarschijnlijk niet bij betrokken.

Mehr Onderwijs 

Het incident zou tijdens het overblijven of buitenspelen hebben plaatsgevonden. De tussenschoolse opvang wordt georganiseerd door Mehr Onderwijs. Zij zeggen tegen het AD dat ze samen met de politie naar camerabeelden van het overblijven hebben gekeken.

Geen enkele medewerkers van Mehr Onderwijs is betrokken bij het grensoverschrijdend gedrag. Alle medewerkers waren continu te zien op de camerabeelden en er was geen enkel één-op-één mogelijk met een van de kinderen.

De organisatie vindt het dan ook jammer dat medewerkers nu al beschuldigd worden van iets dat ze niet hebben gedaan. Alle medewerkers zijn het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Mehr Onderwijs doet, net zoals de school, een verzoek aan de ouders om rustig te blijven in afwachting van het onderzoek.

Reacties van ouders 

Veel ouders zijn echter bang om hun kind naar school te sturen. Mannelijke medewerkers mogen van sommige ouders niet meer op de kinderen letten tijdens het buitenspelen. Zelfs nu er geen enkele aanwijzing is voor betrokkenheid van het personeel in deze zaak. Er zijn ouders die overwegen hun kind over te plaatsen naar een andere school. 

Politieonderzoek 

Een woordvoerder van de basisschool laat weten dat de school meewerkt aan het politieonderzoek. Alle ouders van de school zijn ingelicht over deze zaak. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk