Normal_computer__internet__kinderen__digitaal

Gisteren plaatsten de CodePact partners en vrienden een oproep in De Telegraaf en het Financieele Dagblad. Kern van de oproep is dat de partners vinden dat er vaart gemaakt moet worden als het gaat om het aanleren van digitale vaardigheden aan kinderen en jongeren. Zij roepen de lijsttrekkers op hier in het komende regeerakkoord afspraken over te maken. Dit meldt Codepact.

Kinderen in Nederland krijgen nu niet die vaardigheden mee die zij nodig hebben om zich straks als professional, als burger en als opvoeder te redden en zich verder te ontwikkelen. Schoolleiders en leraren geven aan onvoldoende vaardig te zijn om in te spelen op de eisen van de digitale toekomst. Er zijn goede voorbeelden waar kinderen wel op structurele wijze digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Deze zijn echter versnipperd en te veel afhankelijk van de interesse en betrokkenheid van individuele ouders, leraren en schoolleiders, vindt Codepact.
 
Alle kinderen in Nederland moeten binnen en buiten school de kans krijgen zich goed voor te bereiden op hun persoonlijke toekomst en daarmee de toekomst van ons land. Leerlingen die nu in groep 7 van de basisschool zitten, betreden over tien jaar de arbeidsmarkt. Nu al is er bijna geen beroep meer te vinden waarin geen digitale middelen worden gebruikt. Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. Digitale vaardigheden zijn daarbij onmisbaar. Kinderen moeten veilig en flexibel leren functioneren in de digitale wereld en inzicht krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt. 
 
CodePact startte op 21 mei 2015, op initiatief van Neelie Kroes, toenmalig voorzitter van Start-up Delta. De komende jaren zetten de CodePact-partners zich in om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met programmeren. Als eerste mijlpaal werken zij ernaar toe om 400.000 kinderen binnen- en buitenschools te bereiken. CodePact bestaat uit 12 kernpartners en 30 vrienden van CodePact. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids