Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

Als het aan leerkrachten in het kleuteronderwijs ligt, komt er weer een opleiding die leerkrachten speciaal opleidt om les te geven aan jonge kinderen. Specialistisch onderwijs zorgt er volgens de docenten voor dat zij meer leren over de begeleiding van kleuters in hun ontwikkeling. Dat melden VOS/ABB en het CDA.

Tweede Kamerlid Michel Rog van het CDA nam het initiatief om hierover een online enquête te houden onder juffen en meesters in het kleuteronderwijs. Maar liefst 92 procent van de 2812 deelnemers is voor het herinvoeren van een kleuteropleiding. Volgens Rog is het op basis van dit resultaat niet wenselijk om de opleidingen leraar kleuteronderwijs en leraar basisonderwijs nog als één opleiding binnen de pabo te houden.

Verder komt uit het vraagonderzoek naar voren dat 85 procent de toetscultuur in het onderwijs in de laagste groepen veel te ver doorgeslagen vindt. Daarnaast zegt bijna 60 procent van de leerkrachten dat er meer ruimte moet zijn voor bijscholing. Het CDA-Kamerlid pleit voor kwalitatief goed onderwijs aan jonge kinderen, waarbij spel en persoonlijke ontwikkeling voorop moeten staan. De toetscultuur past daar volgens hem niet bij; daar zouden kleuters, ouders en leerkrachten alleen maar onrust door ervaren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids