Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

De Tweede Kamer gaat akkoord met het wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker om het vormen van samenwerkingsscholen te vergemakkelijken. De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen maar er bleef een duidelijke meerderheid over die het plan steunt. Dit meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVG).

De christelijke partijen zijn tegen het plan, zij vinden dat een samenwerkingsschool een uitzondering moet blijven. De partijen zijn bang dat de wet het huidige duale onderwijsstelsel zal ondermijnen. Zij vinden het kwalijk dat straks openbare schoolbesturen een samenwerkingsschool mogen leiden omdat het dan mogelijk wordt voor de overheid om invloed uit te oefenen op de identiteit van het bijzonder onderwijs.  Het voorstel voor het oprichten van een identiteitscommissie neemt deze vrees bij de christelijke partijen niet weg.

De meerderheid van de Kamer is echter voorstander van het plan. Het wetsvoorstel zou juist tegemoet komen aan de wens van veel scholen, aldus onder meer PvdA. Ook het amendement van de SP voor een algemene acceptatieplicht werd aangenomen. Samenwerkingsscholen mogen dan geen leerlingen weigeren, zoals in het bijzonder onderwijs wel mogelijk is. De Kamer gaat daarnaast akkoord met het voorstel van de PvdA om godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs mogelijk te maken op een samenwerkingsschool.

Een samenwerkingsschool is een formele samenwerking tussen een openbare school en een school voor bijzonder onderwijs. Dekker wil met de nieuwe wet een fusie tussen beide onderwijssoorten makkelijker maken omdat het met name in krimpgebieden vaak moeilijk is om twee aparte scholen te laten bestaan. Nu is een officiële fusie binnen de wet al mogelijk, maar daaraan zijn nog veel voorwaarden gebonden waardoor scholen vaker kiezen voor een informele samenwerking. Aanpassing van deze voorwaarden moet ervoor zorgen dat de rechten van ouders en scholen beter geregeld wordt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids