Normal_jesse_klaver_groenlinks

De vrijheid van onderwijs bestaat niet meer, als GroenLinks het voor het zeggen heeft. De partij vindt dat de overheid "kwalitatief goed onderwijs voor iedereen" moet aanbieden. Speciale financiering voor bijzondere scholen is "niet meer van deze tijd". Dit meldt de Volkskrant.

Dit staat in een wijzigingsvoorstel van GroenLinks, dat tijdens een congres is aangenomen. Er wordt hierin gepleit voor een striktere scheiding van kerk en staat. De financiering van “religieus onderwijs is niet meer van deze tijd en in strijd met de scheiding van kerk en staat.” Volgens GroenLinks zou het huidige systeem ook bijdragen aan segregatie. Er mag wel ruimte blijven voor vormen van bijzonder onderwijs, mits dit door de ouders en andere belanghebbenden gefinancierd wordt. Hiervoor wordt geen budget meer vanuit de overheid beschikbaar gesteld.
 
Het voorstel over de afschaffing van vrijheid in het onderwijs is wel vaker gedaan op GroenLinks-congressen, maar dit is de eerste keer dat er genoeg instemming bestaat over het plan. Het wijzigingsvoorstel is gedaan op het grootste congres in de geschiedenis van de GroenLinks met ruim tweeduizend deelnemers die samen 331 wijzigingsvoorstellen voor het programma doornamen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids