Normal_basisschool_klas_kinderen

De basisscholen De Kimkiel en Fiducia voor speciaal onderwijs en het Eemsdeltacollege hebben de Onderwijsprijs Groningen 2016 gewonnen. Zij vertegenwoordigen de provincie Groningen in maart bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam. Gedeputeerde Eelco Eikenaar reikte de prijs, een bronzen olifant, dinsdagavond uit. Dat meldt Provincie Groningen.

CSBO De Kimkiel en CSBO Fiducia uit Groningen wonnen de eerste prijs in de categorie basisonderwijs voor het gezamenlijke project 'vakantiemuseum'. In de laatste week voor de zomervakantie krijgen de leerlingen de opdracht een vakantieherinnering mee te nemen, met elk jaar een ander thema, bijvoorbeeld 'water'. Met de meegebrachte herinneringen wordt het museum ingericht. Rond het thema zijn allerlei activiteiten, zoals ijsjes schilderen, of theater over vakantieherinneringen. Volgens de jury is het is een inventieve oplossing voor de vraag: hoe zorg je er voor, op deze scholen voor speciaal onderwijs, dat leerlingen én hun ouders zo snel mogelijk aansluiting vinden bij hun school. De tweede prijs ging naar de Tine Marcusschool (Groningen), de derde prijs naar de Oecumenische Basisschool Dom Helder Camara (Groningen).

In de categorie voortgezet onderwijs ging de prijs naar het Eemsdeltacollege uit Siddeburen, voor het project 'Hier kom ik weg, hier moet je wezen'. Aanleiding was de vraag van de gemeente Slochteren een website te maken over de plaats. De jury is enthousiast over de inzending: "Dit project heeft alles in zich wat onderwijs aantrekkelijk kan maken: werken met nieuwe media, onderzoek, organisaties buiten de school spreken.” De bibliotheek legde de kinderen uit hoe je bronnenonderzoek verricht en op school werd alles geleerd over interviewen, fotograferen en het schrijven van webteksten. De tweede prijs ging naar het Maartenscollege uit Haren en de derde prijs naar Kamerlingh Onnes uit Groningen.

De zes genomineerde scholen presenteerden ieder hun project. En om de beste presentatie te waarderen werd een presentatieprijs uitgereikt, een cheque ter waarde van 250 euro. Deze prijs ging in de categorie primair onderwijs naar de Tine Marcusschool en in de categorie voortgezet onderwijs naar het Kamerlingh Onnes.

Dit jaar bestond de jury uit Dominique de Haas (juryvoorzitter), lid van Provinciale Staten, Nico Foppen, bestuurder bij CNV Onderwijs en Gea Meulema, onderwijsjournalist bij Dagblad van het Noorden. Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids