Foto: UNICEF

In aanloop naar de Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november lanceert UNICEF een nieuwe kinderrechtenles voor basisscholen. Teveel kinderen in Nederland zijn onvoldoende op de hoogte van hun rechten, ontdekte UNICEF. Ranomi Kromowidjojo, zwemster en ambassadeur van UNICEF, trapte op 14 november af door de digibordles te geven aan groep 6 en 7 op de Van Kampenschool in Vlaardingen. UNICEF roept leerkrachten in heel Nederland op om de les in hun klas te gaan gebruiken en zo het gebrek aan kennis te verhelpen. Dat meldt UNICEF.

Uit onderzoek van UNICEF blijkt dat ruim 40 procent van de kinderen geen enkel kinderrecht kan noemen. Ruim 75 procent van de leerkrachten op de basisschool vindt kinderrechteneducatie belangrijk, maar slechts 52 procent van de leerkrachten besteedt er aandacht aan. Te weinig tijd is het meest genoemde argument. De digitale lessen van UNICEF moeten het de leerkrachten makkelijk maken. Volgens UNICEF kunnen kinderen die hun rechten kennen beter voor zichzelf opkomen. Het is zelfs in het Kinderrechtenverdrag vastgelegd dat kinderen geïnformeerd moeten worden over hun rechten.

De les bevat verschillende werkvormen en is zeer interactief, zodat de aandacht van kinderen wordt vastgehouden. De les is voor het eerst digitaal beschikbaar en past binnen het vak Wereldoriëntatie. Kinderrechtenorganisatie UNICEF ontwikkelde de les speciaal voor de bovenbouw van basisscholen om leerkrachten de mogelijkheid te geven gemakkelijk les te geven over kinderrechten. De les kan via www.unicef.nl/leerkracht gedownload worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids