Normal_rechtszaak_hamer_

Vier ouders van vermeende Gülenschool De Roos in Amsterdam mogen de school niet langer beschuldigen van landverraad en terrorisme. Dat heeft de rechter vandaag bepaald in een kort geding dat door de overkoepelende Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) tegen de ouders was aangespannen. Wanneer de ouders toch opnieuw negatieve uitspraken doen over de school, moeten zij een boete van duizend euro betalen. Dit melden Algemeen Dagblad, ANP en het Parool.

SIOZ klaagde de ouders aan omdat zij de school een “terroristische organisatie” noemden en de medewerkers “Gülenterroristen”. “Er is vrijheid van meningsuiting maar dit zijn onrechtmatige beschuldigingen. Je kan niet zomaar iets roepen wat niet waar is en waar je een ander mee beschadigt”, geeft advocaat Marcel Dekker als verklaring voor het besluit om de ouders voor de rechter te slepen.

Eerder vond nog een bemiddelingsgesprek plaats tussen de ouders en SIOZ maar dit overleg mislukte. Beide partijen constateerden dat ze er samen niet uitkwamen. De rechter heeft het SIOZ nu grotendeels in het gelijk gesteld. De scholenstichting had ook rectificatie geëist van alle beschuldigingen via social media , maar daarin gaat de rechter niet mee. Ook mogen de ouders De Roos een Gülenschool blijven noemen.

De mislukte staatsgreep in Turkije leidt onder Nederlandse Turken tot spanningen. Vanwege de vermeende banden van De Roos met Gülen en de grimmige sfeer zijn al ruim 150 kinderen van de school gehaald, ruim een derde van het totale aantal leerlingen. Zeven docenten van de school dienden buit angst hun ontslag in. Ze werden als Gülen-aanhanger en er was sprake van bedreiging.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids