Normal_burgemeester_van_der_laan_amsterdam

De lijsten met namen van ‘Gülenleerlingen’ die zouden circuleren in onze hoofdstad, zijn niet bekend bij de gemeente Amsterdam. Dat heeft burgemeester Van der Laan gisteravond officieel verklaard in een brief aan de gemeenteraad. Vorige week ontstond ophef na vragen van D66-fractievoorzitter Paternotte over het vermeende bestaan van de namenlijsten. Dit meldt AT5.

Volgens Paternotte zouden door de stad lijsten rondgaan met daarop de namen scholieren van Turkse komaf die aanhangers zouden zijn van Fetullah Gülen. Deze lijst zou ook in handen zijn van de Turkse regering. Tijdens het raadsdebat stelde Paternotte vragen over de vermeende lijsten. Burgemeester Van der Laan ontkende het bestaan ervan direct maar beloofde ook onderzoek te doen. Dit onderzoek heeft nu bevestigd dat er zowel bij de gemeente als bij politie en justitie niets bekend is over een dergelijke namenlijst.

De burgemeester kon vorige week al melden dat er sprake was van een misverstand. De lijst zou een brief betreffen die op 18 augustus door bezorgde ouders was opgesteld aan wethouder Kukenheim van Onderwijs. In de brief benadrukken de ouders dat zij zich willen distantiëren van Gülen en vragen zij de wethouder om een andere school te zoeken voor hun kind.

Volgens Paternotte heerst er desondanks nog grote onrust onder ouders. Het bestaan van een lijst ouders en leerlingen die zich distantiëren impliceert volgens hem dat er ook namen bekend zijn van aanhangers van Gülen.

In zijn brief schrijft Van der Laan verder dat de uittocht van leerlingen in de eerste schoolweek is toegenomen. Bij basisschool de Witte Tulp gaat het inmiddels om 170 leerlingen en van basisschool Cosmicus willen in totaal 47 kinderen weg. Ook tien leerlingen van het Metis Montessori Lyceum hebben zich aangemeld bij een andere school. De gemeente blijft daarom alert op signalen uit de Turkse gemeenschap, aldus de burgemeester.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids