Normal_frisdrank_drinken2

Het Voedingscentrum wil dat scholen alleen het drinken van water en melk toestaan. Eerder verbood basisschool de Albatros in Dordrecht al alle zoete drankjes en voerde in dat kinderen enkel melk of water mogen drinken. Zestien basisscholen in Sittard-Geleen volgen het voorbeeld en stappen ook over op drinkwater. In totaal zouden nu van de 6.700 basisscholen in Nederland er 94 scholen zijn die limonade niet toestaan. Dat meldt Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Gemiddeld zou een kind 6 kilo suiker per jaar binnen krijgen uit zoete dranken tijdens school. Het Voedingscentrum pleit er daarom voor dat alle scholen en crèches alleen het drinken van water en melk toestaan. Met de invoering op de zestien basisscholen in Sittard-Geleen gaan bijna 4000 leerlingen spelenderwijs de voordelen van het drinken van water ontdekken. Zoete dranken tijdens schooltijd zien ze in Sittard-Geleen liever niet meer. Om het drinken van water te promoten krijgen leerlingen in de eerste schoolweken, tijdens een kick-off, een eigen DrinkWater-bidon.

Andere basisscholen die al zijn overgestapt op drinkwater zeggen dat ouders wel willen dat hun kinderen meer water drinken, maar het is eerder de gewoonte om ze pakjes te laten drinken. In veel pakjes die de kinderen meekrijgen zitten vijf suikerklontjes. Het Voedingscentrum wil dat de rest van de scholen in ons land ook overgaan op drinkwater en melk. Halfvolle melk en water passen perfect in de schijf van vijf, aldus het Voedingscentrum. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids