Normal_privacy

In het onderwijs valt op het gebied van privacy nog veel te verbeteren. Dat blijkt uit een enquête van pedagogenvereniging NVO en psychologeninstituut NIP onder zo'n negentig psychologen, pedagogen en onderwijskundigen, meldt de PO-Raad. 

De kennis over privacywetgeving is nog onder de maat, waardoor dossiers van leerlingen niet overal voldoende beveiligd opgeborgen liggen. Daarnaast zou het personeel in het onderwijs mondeling nog te veel informatie over leerlingen delen.

In reactie op de uitkomsten van de enquête laat de PO-Raad weten dat de privacy van leerlingen goed moet worden beschermd. Iedere leerling waar er iets fout gaat, is er één te veel, vindt de raad. “Het beschermen van de privacy wordt steeds belangrijker nu scholen met steeds meer digitale systemen en leermiddelen werken. Dat maakt het tegelijkertijd ook steeds complexer om dit goed te regelen waardoor het voor een school ook steeds moeilijker wordt te overzien wat de risico’s zijn en waar het veiliger moet”, aldus de PO-Raad op haar website.

Om de privacy beter te regelen, sloten de PO-Raad en de VO-Raad onlangs met uitgeverijen en leveranciers een nieuw convenant privacy met een bijbehorend modelbewerkersovereenkomst. Daardoor zijn goede afspraken met uitgeverijen en leveranciers mogelijk. 

Door redactie Nationale Onderwijsgids