Normal_amsterdam_logo_gemeente

Amsterdam schreef afgelopen schooljaar de prijsvraag Onze Nieuwe School uit. Het doel van de prijsvraag was te komen tot vernieuwende basis- en middelbare scholen in Amsterdam. De winnaars lopen bij de oprichting echter nog tegen belemmerende regels aan. Dit meldt Trouw.

Vier ideeën hebben in februari de prijsvraag Onze Nieuwe School gewonnen. Hieronder zijn ideeën voor een school die speciaal gericht is op jongensonderwijs, of op het denken van uitvinder Alan Turing. De ideeën blijken echter nagenoeg onuitvoerbaar te zijn in de praktijk. De vernieuwende scholen passen vaak niet bij een van de richtingen waaronder een school nu nog moet vallen: religieus, levensbeschouwelijk of 'algemeen bijzonder', zoals Montessori of Dalton. In januari diende staatssecretaris Sander Dekker (VVD) een wetsvoorstel in om het begrip 'richting' uit de wet te schrappen, waardoor ook vernieuwende onderwijsconcepten de ruimte krijgen. Maar deze wet gaat op zijn vroegst in 2018 in.
 
Daarnaast is er het probleem van de tienkilometerregel. Als in een straal van tien kilometer al in onderwijs in een bepaalde richting is voorzien, mag er geen nieuwe school gesticht worden. Daarbij wordt voorbij gegaan aan behoefte en aan leerlingaantallen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids