Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs

In Zwolle wordt komend jaar een pilot gestart met een school voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Deze 'tussenschool' moet de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs vergemakkelijken. Dit meldt De Stentor.

Volgens onderwijskoepel Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) krijgen leerlingen door middel van zo'n tussenschool langer de tijd om een keuze te maken voor het vervolgonderwijs. Momenteel moeten kinderen vanaf groep 7 al na gaan denken over een toekomstige vervolgschool. Volgens projectleider René Leber van de '10-14-school' is dit te vroeg. “Wij willen de leerlingen graag bij elkaar houden en pas later laten doorstromen naar het niveau dat bij hen past." Op de tussenschool zitten de leerlingen zitten langer bij elkaar, maar volgen ze wel onderwijs op hun eigen niveau. OOZ wil de tussenschool als keuzemogelijkheid aanbieden aan haar leerlingen. De '10-14-school' zou een aparte school kunnen worden maar ook een mengvorm is mogelijk. 
 
De pilot haakt in op de groeiende behoefte aan een intensievere samenwerking tussen het primair onderwijs en het voorgezet onderwijs. De PO-Raad en VO-raad bijvoorbeeld willen een gezamenlijk bestuurlijk netwerk opstarten waarin wordt ingespeeld op het verbeteren van de doorgaande ontwikkeling van leerlingen vanaf de basisschool naar het middelbaar onderwijs. Door het uitwisselen van kennis en ervaringen bundelt het netwerk krachten en initiatieven. Het NRO onderzoekt momenteel hoe de overgang van primair naar voortgezet onderwijs in het buitenland zich verhoudt tot schoolloopbanen en de cognitieve en niet-cognitieve ontwikkeling van leerlingen.
 
© Nationale Onderwijsgids