Normal_gym__sport__leerling__turnen__beweging__springen

In 2014 zijn 8.200 kinderen (41 per schooldag) op de eerste hulp beland. Op middelbare scholen moesten 7.400 leerlingen (37 per dag) naar de spoedeisende hulp door gymongelukken. Door een valpartij op het schoolplein hadden nog eens duizenden kinderen medische hulp nodig. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Vooral tijdens de gymles blijken voor kinderen een gebroken pols op vinger op te lopen. Dat meldt AD.

De motoriek van kinderen is achteruit gegaan. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, waarin kinderen van 1980 en 2006 worden vergeleken. Volgens VeiligheidNL leren kinderen niet meer hoe ze een val kunnen breken. Dat komt omdat kinderen tegenwoordig minder buiten spelen en meer achter de tv en computer zitten, zegt onderzoeker van VeiligheidNL, Hedy Goossens. Doordat de kinderen het niet meer gewend zijn, worden ze bang om te vallen wat angst en verkramping met zich meebrengt. Dit vergroot de kans op een breuk.

Ook ouders zijn tegenwoordig voorzichtiger. “Hierdoor kunnen kinderen minder de risico's van spelen ontdekken, en wat ze bijvoorbeeld kunnen doen om een val op te vangen”, stelt Goossens. VeiligheidNL pleit daarom voor vallessen. Hier leren de kinderen hoe ze het beste kunnen vallen, waardoor ze minder bang zijn.

© Nationale Onderwijsgids