Normal_snoep_whinegums

Deze week staan de scholen weer in het teken van Avondvierdaagse. Veel leerlingen lopen één of vier avonden vijf of tien kilometer. Een gezonde bezigheid, maar minder gezond zijn de snoepzakken die tegelijkertijd worden uitgedeeld. Dit meldt Metro.

Uit onderzoek van Albert Heijn en drinkwaterbedrijf Vitens blijkt dat de helft van de ouders vindt dat er te veel snoep wordt uitgedeeld tijdens een avondvierdaagse. Volgens de ouders komt dit vooral door opa's en oma's, buren en andere mensen langs de weg. Volgens kinderarts Koen Joosten zijn de hoeveelheden snoep buiten proportie. Dit heeft ook weer invloed op het eetgedrag van kinderen, zowel op de korte termijn als de langere termijn. Daarnaast is het ook nog eens heel slecht voor het gebit.
 
Jooasten wil dat gezonde scholen hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Steeds meer scholen hebben richtlijnen voor gezonde verjaardagstraktaties op scholen. Joosten hoopt dat deze trend zich door gaat zetten in richtlijnen en voorlichting omtrent het uitdelen van beloningen na de avondvierdaagse. 
 
© Nationale Onderwijsgids