Vijf leuke manieren om Sint Maarten coronaproof te vieren

Het is bijna 11 november en dat betekent dat het op veel plekken in het land bijna tijd is voor Sint Maarten. Op deze avond trekken kinderen jaarlijks massaal met zelfgemaakte lampionnen langs de deuren in de buurt, waar ze in ruil voor het zingen van een liedje snoep krijgen. Een leuk feest, maar in coronatijd roept het ook de vraag op of dat nu wel zo veilig en verstandig is. Wij zetten vandaag een aantal leuke, veilige alternatieven voor je op een rijtje!

Langs de deuren in eigen huis

Wie zegt dat je niet langs de deuren kunt? Doe het gewoon in eigen huis! Laat de kinderen bij elke deur in huis een liedje zingen; de voordeur, natuurlijk, maar ook de tuindeur, de keukendeur, de slaapkamerdeur, en – waarom ook niet – de wc-deur. Na het zingen van een liedje krijgen ze een snoepje (of andere lekkernij), en dan kunnen ze door naar de volgende deur. Hartstikke leuk!

Sinterklaas-dobbelspel met snoepjes

Met Sinterklaas spelen veel groepen het populaire dobbelspel om de verzamelde cadeautjes te verdelen. Dit kan net zo goed met Sint Maarten! Zoek allerlei verschillende lekkernijen of snoepjes bij elkaar, en speel het dobbelspel om ze te verdelen. De regels voor dit leuke dobbelspel zijn online makkelijk te vinden, voor wie nog even een opfriscursus nodig heeft.

Vertel het verhaal van Sint Maarten

Kennen de kinderen het verhaal van Sint Maarten eigenlijk wel? Misschien is dit jaar wel de perfecte gelegenheid om het verhaal te vertellen over de barmhartige bisschop die de helft van zijn mantel aan een bedelaar gaf. Kruip met zijn allen gezellig op de bank, wellicht met wat lekkers te eten, en duik samen in het verhaal van Martinus van Tours.

Snoepspeurtocht

In plaats van zingen en langs de deuren kun je het ook helemaal anders aanpakken: ga voor een speurtocht! Verstop door het huis en de tuin heen snoep en laat de kinderen er naar op zoek gaan. Verstop de snoepjes in de boekenkast, tussen pannen, onder het vloerkleed… Er is van alles te verzinnen. Zo hebben ze toch nog een leuke avond, met een stapel lekkers als beloning.

Zingen bij opa en oma

Veel kinderen hebben hun opa en oma door de coronamaatregelen al lange tijd niet gezien. Dit is voor beide partijen een moeilijk situatie, maar Sint Maarten is de perfecte aangelegenheid om voor wat opvrolijking te zorgen. Ga bij opa en oma voor het raam staan met zelfgemaakte lampionnen en zing uit volle borst de leukste Sint Maartenliedjes. Dat vinden opa en oma vast prachtig!

Door: Nationale Onderwijsgids