Normal_peuter_kind_spelen_bellenblazen

De belangstelling van ouders voor democratische scholen groeit. Komend seizoen zal Lumiar de derde basisschool openen in Leidsche Rijn. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Vorig jaar heeft de democratische school voor Natuurlijk Leren een vestiging geopend in Vianen. De belangstelling van ouders was zo groot, dat Lumiar de mogelijkheden voor een tweede vestiging wilde onderzoeken. Deze vestiging is inmiddels geopend in Groenekan, terwijl de plannen voor een derde vestiging in Leidsche Rijn aankomend seizoen gerealiseerd worden. De interesse in de nieuwe onderwijsvorm is zo groot, dat de deuren eerder opengaan dan verwacht, volgens oprichter en bestuursvoorzitter Seth van der Meer. Er zijn inmiddels 50 aanmeldingen voor de basisschool en de kinderopvang. Het doel is om uiteindelijk 80 tot 100 leerlingen te hebben. 
 
Van der Meer: “Ik merk veel onvrede over bestaande scholen, die vaak erg groot zijn. Ouders willen een ander soort onderwijs in een kleinere school.'' Kinderen mogen op de vernieuwende basisschool zelf bepalen wat ze willen leren en in welk tempo. Vakanties kunnen flexibel ingepland worden. Aan de school hangt wel een flink prijskaartje. Lumiar is een particuliere school omdat het niet aan de organisatie-eisen wil voldoen van de overheid. De inspectie voor het onderwijs is positief over Lumiar in Vianen. 
 
© Nationale Onderwijsgids