Normal_basisschool

Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs wil basisscholen slechts één jaar geld geven voor de opvang van vluchtelingenkinderen. De scholen vinden dit 'absurd', aldus het Algemeen Dagblad.

Volgens de PO-Raad is het geld dat de scholen in het eerste jaar krijgen, al bijna op voordat de kinderen goed en wel zijn gesetteld. Ze verhuizen de eerste maanden vaak meerdere malen en bezoeken verschillende scholen. Op deze manier kunnen zij de taalachterstand niet binnen een jaar inlopen. Daarnaast wijkt hun moedertaal vaak erg af van het Nederlands. 
 
Een eerder ingediende motie voor twee jaar subsidie werd uiteindelijk niet aangenomen. Volgens Dekker kunnen de basisscholen na een jaar ook gebruik maken van het potje voor onderwijsachterstanden. De PO-Raad is het hier niet mee eens, omdat dit potje alleen bedoeld is voor kinderen met laagopgeleide ouders. Kinderen met hoogopgeleide ouders vallen hierdoor buiten de boot.
 
De PO-Raad is bang dat door de plannen de kwaliteit van het primair onderwijs in gevaar komt. Vluchtelingenkinderen hebben meer aandacht nodig van de leraren. Maar hiervoor is niet genoeg geld.
 
© Nationale Onderwijsgids