Normal_ziek_in_bed

Ook Limburgse basisscholen kampen met problemen door de aanhoudende griepgolf. Zieke docenten kunnen nauwelijks worden vervangen door invalkrachten. De nieuwe Wet werk en zekerheid die per 1 juli 2016 wordt ingevoerd, maakt vervanging extra lastig. De zes grootste schoolbesturen van Limburg overleggen vandaag over mogelijke acties, zo meldt NOS.

Hoewel nu nog de griepepidemie een grote rol speelt bij de problemen om een invaller te vinden, is na 1 juli de Wet werk en zekerheid de grote boosdoener. Deze wet houdt in dat een invaller veel sneller dan vroeger een vast dienstverband moet krijgen. Na drie invalbeurten krijgt de invaller recht op een vaste contract, terwijl de school daarvoor de financiën niet heeft. Volgens schoolbesturen is dit in een krimpregio als Zuid-Limburg extra moeilijk. Invalkrachten willen ook niet meer voor een paar dagen invallen, omdat zij dan bang zijn dat zij de rest van het jaar dan niet meer ingehuurd worden. De zes grootste schoolbesturen van Limburg overleggen vandaag daarom over mogelijke acties.
 
Scholen in Friesland voeren deze week actie tegen de Wet Werk en Zekerheid om zo de politiek te laten zien wat de gevolgen zullen zijn. Uit protest zullen de scholen bij ziekte van leerkrachten zo weinig mogelijk invallers oproepen, om te voorkomen dat ze de leraren na drie invalbeurten in vaste dienst moeten nemen.
 
© Nationale Onderwijsgids