Normal_basisschool

De schoolfoto van de toekomst wordt een 3D-geprint poppetje. In Amsterdam hebben 700 leerlingen van basisschool Steigereiland een scan van zichzelf laten maken in plaats van een gewone schoolfoto. Na een bewerkingsproces van enkele uren is het 3D-poppetje een feit. Dit meldt NOS.

De kinderen worden in een speciaal hokje met tientallen camera's één voor één gescand. Van hun hele lichaam wordt binnen vier seconden een scan gemaakt. Daarna duurt het nog een kwartier om de scan op te bouwen. Als de 3D-printer de gegevens binnen heeft, kan begonnen worden met de opbouw van het poppetje. Laagje voor laagje wordt een levensechte miniatuur gecreëerd uit zandsteen. Dit proces duurt ongeveer vijf uur.
 
Volgens fotograaf Jan Vermeij van fotobedrijf Nieuwe Schoolfoto zal het nog wel een poos duren voordat het concept op meerdere basisscholen gebruikt gaat worden. "We hebben nog last van allerlei kinderziektes. Maar 3D-printen is wel de toekomst." Ook de kosten van een 3D-poppetje zijn beduidend hoger dan van een gewone schoolfoto. Een levensechte miniatuur van jezelf kost zestig euro. Van de scan kan ook een bewegend plaatje gemaakt worden voor ongeveer zes euro.
 
© Nationale Onderwijsgids