Normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap__isabella_2420

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat scholen aangepakt worden die weigeren om kinderen met zware handicaps een plaats te bieden in de klas. Deze weigering staat haaks op het passend onderwijs dat vorig jaar is ingevoerd. De coalitiepartijen gaan hierover vandaag in debat met staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van Onderwijs. Dit meldt Trouw.

Volgens PvdA-kamerlid Ypma is het aantal leerlingen dat thuisblijft van school verdubbeld in de afgelopen vijf jaar. Vijfduizend kinderen hebben ontheffing van de leerplicht omdat zij ernstige problemen hebben of een zware handicap hebben en daardoor zonder aanpassingen niet terecht kunnen in een normale schoolklas. 
 
De invoering van passend onderwijs moet ervoor zorgen dat meer gehandicapte leerlingen opgenomen worden in een normale schoolklas. Dit jaar echter is het aantal thuiszittende leerlingen gestegen met 14 procent. Ypma vindt dat leerplichtambtenaren ingezet moeten worden om de scholen ter verantwoording te roepen. Zij moeten scholen stimuleren om beter hun best doen om een plek in een normale klas te creëren voor deze kinderen. 
 
© Nationale Onderwijsgids