Normal_3d_printer

De provincie Drenthe gaat als eerste provincie in Nederland basisscholen helpen voorzien van een eigen 3D-printer. Hiervoor is de Uitvoeringsregeling subsidies 3D-printers Primair Onderwijs ingesteld. De provincie wil zo het regionale primair onderwijs in staat stellen om op eigentijdse wijze invulling te geven aan de verplichte invoering van het vak Wetenschap en Techniek. Per basisschool stelt de provincie een cofinancieringsbijdrage van 520 euro voor de aanschaf beschikbaar. Dat meldt provincie Drenthe.

Het project is ontwikkeld vanuit de gedachte dat steeds minder kinderen in Nederland voor een technische opleiding kiezen. “Met deze regeling willen we jongeren enthousiasmeren voor een opleiding en loopbaan in de techniek. Daarnaast geven we hiermee een stevige impuls aan de doelstellingen van het Techniekpact Noord-Nederland en aan de innovatieve ontwikkelingen op lange termijn in Drenthe. Door jongeren al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met techniek, kunnen we krimpende regio’s perspectief bieden”, aldus gedeputeerde Ard van der Tuuk. Doel van het project is om binnen twee jaar rond 80 procent van de Drentse basisscholen op een speelse en professioneel ondersteunende wijze kennis te laten maken met techniek. De basisscholen worden begin 2016 nader geïnformeerd over de aanvraagprocedure.

Het project volgt op een succesvolle pilot in Hoogeveen. Uit dit project bleek dat de inzet en het gebruik van een 3D-printer een zeer geschikte onderwijsmethode is om kinderen in aanraking te laten komen met 21e eeuwse vaardigheden. Daarnaast hebben ondernemers door samenwerking de mogelijkheden ondervonden die toepassing van 3D-printers in de maakindustrie kunnen bieden.

Samen met onderwijs en bedrijfsleven werkt de provincie Drenthe in het Techniekpact Noord-Nederland aan een aantrekkelijke technieksector met goed opgeleide werknemers.

© Nationale Onderwijsgids