Normal_geld

Scholen hebben crowdfunding steeds harder nodig om bepaalde dingen te kunnen kopen. Honderden scholen zien de nieuwe online campagnes als het ideale middel om geld te werven, zodat bijvoorbeeld tablets of reisjes betaald kunnen worden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Platforms voor crowdfunding zien dat scholen steeds meer aanvragen doen. Op het platform ‘Geef Onderwijs’ is het aantal reacties verviervoudigd. Meer dan 200 scholen van het basis- tot hoger onderwijs voeren online campagne.

Dat scholen via deze manier geld proberen te vinden, komt omdat andere inkomstenbronnen wegvallen. “De ouderbijdrage staat onder druk. Via crowdfunding kunnen scholen de druk van de ketel halen”, zegt Lex Joosten van de Vereniging voor Katholiek en christelijk onderwijs Verus.

In de Verenigde Staten is crowdfunding al langer populair. In Nederland zien scholen sinds kort de kansen van deze manier van geld werven. De onderwijsinstellingen doen dit om bijvoorbeeld muziekinstrumenten te koppen, zonnepanelen op het dak te leggen of om een cursus reanimeren aan te bieden.

Volgens de SP is het van de zotte dat scholen zich moeten bezighouden met het verzamelen van geld. “Dit geeft het failliet aan van het beleid van staatssecretaris Dekker. Scholen krijgen gewoon te weinig geld", stelt Kamerlid Tjitske Siderius. Een tablet is bedoeld als leermiddel en zou daarom betaald moeten worden van overheidsgeld, vindt Siderius.

Crowdfunding levert slechts eenmalig geld op, daarom is het ministerie van Onderwijs bezig met een proef met nieuwe manieren van financiering op middelbare scholen. Op tien scholen wordt geëxperimenteerd met andere, extra inkomstenbronnen.

© Nationale Onderwijsgids