Normal_cito-toets

De Cito-toets wordt steeds minder gebruikt op basisscholen in Zeeland. Dit jaar maakt zestig procent van de Zeeuwse basisscholen gebruik van de eindtoets. Vorig jaar was dit nog tachtig procent. Dit meldt Trouw.

De Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) inventariseerden op 173 Zeeuwse basisscholen welke eindtoets er dit jaar gebruikt gaat worden in groep acht. Ruim een derde daarvan kiest dit jaar voor de IEP-toets van Bureau ICE. Andere scholen kiezen voor de Route 8-toets van A-Vision. Een klein deel van de scholen heeft nog geen keuze gemaakt. Zij hebben hiervoor nog tot eind januari de tijd. 
 
Een reden voor het kiezen voor een andere eindtoets kan zijn dat de Cito-toets vaak te weinig kindvriendelijk is. Ook wordt het als eenzijdig ervaren. De formulering van de vragen kan ook problemen opleveren voor de kinderen. Andere scholen daarentegen hebben al jarenlang goede ervaringen met de Cito-toets. Zij zeggen dat de resultaten juist goed aansluiten op de eigen gegevens over de leerlingen.
 
Naast de Cito-toets zijn vorig schooljaar ook de IEP-toets en de Route 8-toets goedgekeurd door het Ministerie van Onderwijs. Scholen zijn sinds vorig jaar verplicht om leerlingen een eindtoets te laten maken. Het advies van de leerkracht telt nu wel zwaarder mee dan de uitslag van de toets. 
 
Eind januari moeten alle basisscholen hun keuze hebben doorgegeven en wordt duidelijk hoeveel scholen er landelijk voor de Cito-toets gekozen hebben. 
 
© Nationale Onderwijsgids