Logo_half_width

In co-creatie met GGD, Twente Academy Young, Twente Milieu en Waterschap Vechtstromen heeft Gemeente Enschede Project E ontwikkelt. Dit is een platform met een onderwijsprogramma voor schoolbesturen, docenten en leerlingen van het basisonderwijs. Hiermee kunnen ze hun school gemakkelijk, structureel en op creatieve wijze verduurzamen. Met Project E gaan scholen onderling kennis en ervaringen uitwisselen en elkaar in duurzaam gedrag stimuleren. Dat meldt gemeente Enschede.

Wethouder Eelco Eerenberg lanceert Project E op 29 oktober op basisschool Enschedese Schoolvereniging. Het platform biedt een duidelijk stappenplan die van start gaat met een E-scan. Hiermee krijgt de school zicht op het huidige duurzaamheidsniveau van het schoolgebouw en het gedrag van de leerkrachten en kinderen. Vervolgens biedt Project E op basis van deze nulmeting passende tools en acties om de school te verduurzamen.

Jaarlijks kunnen 15 basisscholen starten met Project E en zo energie besparen, verspilling van water tegengaan, afval verminderen en werken aan een beter binnenklimaat in de klas. Onderdeel van het programma is de E-Battle waarin scholen onderling strijden voor de jaarprijs ‘meest duurzame school’. Ook maken deelnemende scholen met duurzame ideeën jaarlijks kans op een financiële stimuleringsbijdrage.

Project E draagt bij aan de provinciale en gemeentelijke ambitie om basisscholen te verduurzamen. Om deze ambitie te realiseren is, naast de fysieke aanpak van gebouwen, duurzaam gedrag van gebruikers cruciaal. Project E is het resultaat van een intentieovereenkomst tussen Gemeente Enschede en zeven schoolbesturen. Daarbij werd afgesproken om gezamenlijk te werken aan verduurzaming van basisscholen in Enschede.

© Nationale Onderwijsgids