Normal_oud_en_nieuw

Basisscholen in Utrecht die tijdens oud en nieuw hun eigen pand in de gaten houden, krijgen van de gemeente 200 euro per locatie. Tussen de zestig en zeventig basisscholen zullen zich voor dit initiatief van de gemeente opgeven. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De gemeente denkt dat dit initiatief een positieve bijdrage zal leveren aan het voorkomen van schade aan scholen tijdens nieuwjaarsnacht. Een afgebrande school kost tonnen en heeft grote impact op leerlingen van het basis- en speciaal onderwijs. “De schade is niet in geld uit te drukken”, zegt gemeentewoordvoerder Peter-Paul Hellings.

Utrecht geeft de basisscholen al een financiële beloning sinds 2008. Dat heeft de gemeente al ruim een ton gekost. Het bewaken van het schoolgebouw kan volgens Hellings op verschillende manieren. Een docent, conciërge, of ouder kan tijdens de jaarwisseling in het gebouw aanwezig zijn of buurtbewoners houden de school in de gaten.

Uit cijfers blijkt dat er de afgelopen jaren nauwelijks schade is aan scholen. Het is echter lastig te zeggen of dit komt door het initiatief van de gemeente.

© Nationale Zorggids