Normal_normal_normal_geld_briefgeld

Scholen in Amsterdam mogen de komende jaren extra groeien. Wethouder Simone Kukenheim heeft voor scholenhuisvesting ruim 111 miljoen euro beschikbaar gesteld, tegen 100 miljoen euro in de aanvankelijke begroting. Het extra geld komt onder meer uit de grondexploitatie. Met het geld worden verschillende middelbare scholen uitgebreid en een tiental basisscholen krijgt nieuwbouw of wordt ook uitgebreid. Dat meldt het Parool.

Uitbreiding van de scholen en nieuwe scholen zijn nodig vanwege de verwachte leerlingenaantallen. Volgens prognoses telt Amsterdam in 2025 115.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dit zijn er 15.000 meer dan nu, wat betekent dat er 535 klassen bij moeten. Dit schooljaar is al een nieuwe school van start gegaan en volgens schooljaar komt daar nog een mavo-school bij. Verder moeten er vier nieuwe scholen op basis- of voortgezet onderwijsniveau bijkomen vanuit het project De Kraamkamer, waarbij iedereen ideeën voor nieuwe scholen kon indienen.

Een van de middelbare scholen die wordt uitgebreid is het Spinoza Lyceum. Deze middelbare school was vorig jaar de populairste school en moest 601 leerlingen uitloten. De rector van de school heeft laten weten dat er nog een definitief besluit wordt genomen over waar de uitbreiding komt. De rector van Damstede is blij met de uitbreidingsplannen. Naar verwachting gaat de uitbreiding van de nieuwe school in 2018 open.

Het Comenius krijgt een nieuw gebouw wat 16,5 miljoen euro gaat kosten. Het gaat om de renovatie van een monumentaal pand. “Aan verbouwingen van monumenten zijn nou eenmaal hoge eisen en kosten verbonden”, verklaart Kukenheim. Eind 2016 moet de school kunnen verhuizen. Populaire basisscholen worden ook uitgebreid. Volgens Kukenheim blijft de beperkte beschikbaarheid van goede locaties lastig.

© Nationale Onderwijsgids