Normal_klas__po__kinderen__vragen__les__klaslokaal

Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) van Rotterdam heeft op het Vakcollege De Hef bekend gemaakt welke zes ideeën van leraren voor onderwijsvernieuwing realiteit worden. De plannen zijn ingediend bij het Onderwijslab010 van het Rotterdams onderwijsbeleid Leren Loont!, dat budget beschikbaar stelt voor de uitvoering. Dat meldt gemeente Rotterdam.

Naast het digitale schoolplein van de scholengroep Charlois, de Havenschool, uit de koker van twee Rotterdamse basisscholen en de Ouder en Kind Academie op de Valentijnschool is er ook groen licht gekomen voor: Onderzoekend leren (Zalmplaatschool), Onderwijs voor de 21e eeuw (OBS Vierambacht) en het naschoolse programma Na onderwijs komt wereldwijs (basisschool De Fontein).

“Leidsters, leraren en schoolleiders zijn het kloppend hart van excellent onderwijs. Vooral zij hebben vanuit de dagelijkse praktijk goede en concrete ideeën om het onderwijs te verbeteren”, aldus wethouder De Jonge. Jaarlijks is een half miljoen euro beschikbaar voor de initiatieven. “Met de deze zes ideeën steekt Rotterdam 310.000 euro in uitdagend onderwijs. We geven leraren de ruimte om hun ideeën werkelijkheid te maken.” Ook krijgen de leraren ondersteuning van kennisinstellingen. Initiatieven die aanslaan, krijgen zo een nog breder bereik. Een adviescommissie met leraren, wetenschappers en deskundigen op het gebied van onderwijsvernieuwing en investeringsplannen, beoordeelt de ingediende plannen. Voor de tweede ronde van Onderwijslab010-ideeën in november is nog 190.000 euro beschikbaar.

De stad zet ook in op een speciale 'Rotterdam-cao' voor leraren, met bijvoorbeeld beloningen voor topprestaties en de uitbreiding van loopbaanmogelijkheden. Ook stelt het onderwijs en de gemeente gezamenlijk een Rotterdams lerarenprofiel op; een speciaal voor Rotterdam geldende aanvulling op competenties die nodig zijn om goed onderwijs te kunnen geven, met ruime ontwikkel- en professionaliseringsmogelijkheden. Verder vist Rotterdam ‘in eigen vijver’. Dat wil zeggen dat de stad goede havo- en vwo-leerlingen laat warmlopen voor de pabo en voor de lerarenopleiding.

© Nationale Onderwijsgids