Normal_kind44_opvang35_school534

De 'Werkgroep Kind in azc' roept het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ertoe op om de gedwongen verhuizing van circa 120 bewoners in de gezinslocatie in Almelo niet door te laten gaan. De vele gezinnen met kinderen hoorden deze week dat ze binnen enkele weken moeten verhuizen om plek te maken voor nieuwkomers. De Werkgroep Kind in azc vindt dat er bij dit besluit onvoldoende rekening wordt gehouden met de negatieve gevolgen voor de kinderen, zoals dat het onderwijs van de kinderen verstoord raakt. Dat meldt werkgroep Kind in azc.

Op de locatie wonen nu kwetsbare uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen en gezinnen die nog in procedure zitten. “De aanhoudende verhuizingen zorgen voor vergaande schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van deze kinderen”, zegt Karin Kloosterboer, voorzitter van de Werkgroep Kind in azc. “Kinderen krijgen hechtingsproblemen en het heeft impact op hun functioneren op school. We pleiten er dan ook voor om deze kwetsbare kinderen met rust te laten.”

Het COA wil het centrum in Almelo vanuit het oogpunt van efficiëntie vrij maken voor nieuwkomers omdat de instroom van vluchtelingen hoog is. Volgens de Werkgroep Kind in azc zijn de verhuizingen onnodig en zijn er alternatieven. Nieuwkomers kunnen bij de huidige bewoners worden geplaatst en dan hoeven de kinderen niet te verhuizen. Kloosterboer: “Het redeneren vanuit logistiek en het vullen van bedden, zonder daarbij rekening te houden met de belangen van kinderen is niet efficiënt. Het onderwijs van de kinderen raakt verstoord en ze moeten maar weer afwachten of en op welke school ze terecht kunnen. Artsen of behandelaars in de nieuwe regio mogen weer van voren af aan beginnen.”

De kinderen van de locatie komen in opstand. Zij schrijven brieven om duidelijk te maken dat ze absoluut niet willen verhuizen. Het college van burgemeester en wethouders heeft zich al uitgesproken tegen de verhuizing. 

© Nationale Onderwijsgids