Normal_normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

In het najaar krijgen 194 scholen bezoek van de jury Excellente Scholen. Deze scholen komen na de screening door de Inspectie van het Onderwijs en de presentatieronde voor de onafhankelijk jury nog steeds in aanmerking voor het predicaat Excellente School 2015. Vier scholen gingen niet door na presentatieronde. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

198 scholen gaven in de voorgaande weken een presentatie aan de jury om hun excellentieprofiel en de algemene onderwijskwaliteit toe te lichten. Bij enkele scholen concludeerde de jury dat de duurzaamheid en stabiliteit van het excellentieprofiel nog onvoldoende geborgd is om in aanmerking te komen voor het predicaat Excellente School.

Tien scholen vielen eerder af na screening door de inspectie. Bij deze scholen waren er risico’s of in enkele gevallen tekortkomingen op een of meer van de kwaliteitsgebieden: resultaten, onderwijsproces, schoolklimaat en veiligheid, kwaliteitszorg en ambitie of financiën.

In september, oktober en november vinden de schoolbezoeken plaats. Tijdens het schoolbezoek concentreert de jury zich op het excellentieprofiel van de school. Zo kijkt de Inspectie waarom er voor een bepaald excellentieprofiel gekozen is, wat de doelen zijn en op welke wijze deze worden behaald, geborgd en geëvalueerd, hoe wordt het excellentieprofiel verder ontwikkeld en waaruit blijkt de interne en externe erkenning. Ook kijkt de inspectie naar de algemene onderwijskwaliteit: hoe onderbouwt de school het eigen oordeel van hun kwaliteit op de deelgebieden resultaten, onderwijsproces, schoolklimaat & veiligheid en kwaliteitszorg & ambitie.

In januari 2016 worden de predicaten uitgereikt aan scholen die aantoonbaar excellent zijn op een bepaald profiel. De jury geeft op basis van de aanmelding, de presentatie en het schoolbezoek een advies aan de Inspecteur-generaal van het Onderwijs (IGO) over de scholen die in aanmerking komen voor het predicaat Excellente School. De IGO besluit vervolgens tot het daadwerkelijk uitreiken van het predicaat aan een school.

© Nationale Onderwijsgids