Normal_2627732196_2fd7d98c84_o

Steeds meer basisscholen blijken traktaties af te schaffen. Uit een steekproef van Dagblad De Limburger blijkt dat van de veertig ondervraagde basisscholen, zeventien het trakteren door jarige kinderen hebben afgeschaft. Volgens het Voedingscentrum krijgen de kinderen vaak te grote calorierijke traktaties. Dat meldt 1Limburg.

Tien jaar geleden was het nog heel normaal dat een jarige scholier met een traktatie door de klas gaat en ook wat lekkers meeneemt voor alle juffen en meesters. Dat steeds meer basisscholen het afschaffen, zou komen omdat de traktaties veelal ongezond zijn. Ook zou het grote sociale druk op de ouders leggen. Ouders zouden door de traktaties het gevoel hebben dat ze tegen elkaar op moeten bieden. De traktaties zouden steeds mooier en groter worden dan het vorige jaar om elkaar te overtreffen.

Veel scholen die het trakteren hebben afgeschaft, hebben wel een alternatief ingesteld: een eigen koektrommel, waarmee de jarige rond mag gaan. In deze trommels zitten kleine koekjes of snoepjes die beter passen in een voedingspatroon van een kind. Kennisspecialist Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum vindt de koektrommel een prima idee om mee te trakteren. "Maar niet alle scholen zullen trakteren willen afschaffen. En dat hoeft ook niet. Deze scholen kunnen met de ouders afspreken dat traktaties klein blijven en niet te calorierijk. Of dat gezonde traktaties van bijvoorbeeld groente of fruit de norm zijn”, aldus Postma-Smeets.

© Nationale Onderwijsgids