Normal_peter_r_de_vries

(Novum) - In het nieuwe televisieprogramma Internetpesters Aangepakt van Peter R. de Vries neemt hij het internetpesten onder handen. Pesten op internet gebeurt voornamelijk via sociale media als Twitter of Facebook. Hierop worden gemene en harde dingen tegen de slachtoffers gezegd, wat het slachtoffer weken, maanden of misschien wel jaren blijft achtervolgen. De Kindertelefoon constateerde begin dit jaar nog dat het pesten onder kinderen in ernst toe is genomen. Nathalie But van de Kindertelefoon: "Vroeger belden kinderen ons omdat ze werden uitgescholden op het schoolplein of dat ze niet mee mochten spelen in de pauze. Tegenwoordig worden kinderen door andere kinderen toegevoegd in een Whatsapp-groep waarin hen de gruwelijkste verwensingen naar het hoofd wordt geslingerd."

"Toen ik een paar jaar geleden mijn misdaadprogramma nog maakte, kreeg ik dikwijls e-mailtjes van mensen die slachtoffer waren van dingen die op internet gebeuren. Ze werden belaagd, belasterd en besmeurd. De onderwerpen moest ik links laten liggen, omdat ik me meer op moord en doodslag richtte dan op dit soort klein leed, wat voor de betrokkenen overigens vaak de hel is."

De aanpak van De Vries in Internetpesters Aangepakt, vanaf maandagavond te zien op RTL5, doet erg denken aan zijn werkwijze als misdaadverslaggever. Zo draaien de verborgen camera's bij de ontmaskering van de dader. De Vries: "Het blijft leuk om te doen, sommige dingen verleer je niet, dat zit een beetje in je DNA. Het geeft me voldoening als ik slachtoffers kan helpen. Dan wil ik aanpakken, ontrafelen en oplossen. Dan maakt het ook niet zo'n groot verschil of het voor een grote moordzaak is of internetterreur, zolang je de betrokkenen er erg mee helpt."

Zelf heeft De Vries veel ervaring met mensen die hem op internet voor van alles en nog wat uitmaken. "Hoe mensen reageren op Twitter, het is allemaal zo kort door de bocht en zo gefrustreerd vaak. Ik ben wel wat gewend. In de loop der tijd heb ik wel een dikke huid ontwikkeld. Dat neemt niet weg dat ik af en toe verwensingen van onbekenden ontvang waarvan ik me afvraag waar ze het toch vandaan halen."

"Als ik iets over Geert Wilders twitter, kan ik me voorstellen dat ik scherpe reacties uitlok. Maar verleden week twitterde ik dat ik een fantastische documentaire over een zanger had gezien. Zelfs op zo'n tekst waar niemand aanstoot aan kan nemen, krijg ik reacties in de trant van: 'Jij moet je bek houden' en 'Sinds wanneer heb jij hier verstand van, klootzak'. Hallo zeg, waar komt die verbetenheid en gefrustreerdheid vandaan?"

Peter R. De Vries heeft naar eigen zeggen genoeg cases voor een volgend seizoen van Internetpesters Aangepakt. "Eerst maar eens kijken hoe iedereen reageert, wat de zender RTL5 ervan vindt en hoe ik zelf in mijn tijd zit, maar het is wel een format waar ik het voorlopig mee kan uithouden."