Logo_image002

De projectweek ‘Week van de Lentekriebels’ bestaat in 2015 10 jaar. Daarom komt initiatiefnemer Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit, met een speciaal Lentekriebellied gezongen door Pepijn Gunneweg (presentator BZT show en Klokhuis) en Anniek Pheifer (Klokhuis en Het Nationale Toneel). Het lied gaat over verliefd zijn en verkering vragen en is voor het eerst te horen bij de landelijke opening op maandag 16 maart 2015. 

De Week van de Lentekriebels wordt van 16 t/m 20 maart 2015 voor de tiende keer georganiseerd door Rutgers WPF samen met alle GGD-en in Nederland. Tijdens het project geven basisscholen in groep 1 tot en met 8 les over de thema’s relaties en seksualiteit, passend bij de leeftijd en belevingswereld van de kinderen. Er is een lesbrief over seksuele diversiteit beschikbaar met tips om dit thema bespreekbaar te maken in de klas. Sinds dit jaar doen ook basisscholen in Engeland en Curaçao doen mee.

Als kinderen, zowel thuis als op school, worden ondersteund in een gezonde seksuele ontwikkeling, leren zij gezondere keuzes maken, beter hun wensen en grenzen aangeven en worden ze weerbaarder. De overheid steunt deze lessen: seksualiteit en seksuele diversiteit zijn begin december 2012 toegevoegd aan de kerndoelen van het basisonderwijs. Alle basisscholen zijn nu verplicht hier aandacht aan te besteden.

Tijdens de Lentekriebels week gaat het in de klassen over onder meer over kriebels in je buik, vriendschap, weerbaarheid, respect voor een ander en waar baby’s vandaan komen. Dat gebeurt op een manier, die bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen past en aansluit bij hun relationele en seksuele ontwikkeling. Ook krijgen leerlingen de kans om positieve normen en waarden te ontwikkelen met respect voor diversiteit. Tijdens de Week van de Lentekriebels kunnen leerkrachten gebruik maken van het lespakket Relaties & Seksualiteit van Rutgers WPF.

© Nationale Onderwijsgids