Normal_speelplaats_schoolplein_pauze_spelen

Op basisschool De Tandem in IJsselstein werd gisteren officieel het nieuwe Gezonde Schoolplein geopend. De Tandem is de eerste school in het primair onderwijs met dit speciale plein dat buiten spelen bij kinderen stimuleert. In totaal krijgen veertig basisscholen een Gezond Schoolplein. Dit meldt de PO Raad.

Het plein is zo ingericht dat het uitnodigt tot bewegen en spelen. Er is extra veel groen aangelegd en er mag niet gerookt worden. Speciale attributen op het plein prikkelen de fantasie van kinderen en stimuleren hen in hun spel. Ook leren ze over het belang van de natuur. Actief buitenspelen is niet alleen gezond voor het lichaam, het heeft ook een positief effect op het concentratievermogen van de kinderen zodat ze in de klas beter kunnen leren.

Directeur Vincent van Kalshoven is blij met het nieuwe schoolplein: “Onze wens was een plein dat bewegen stimuleert, uitnodigt tot verbinding en kennis van de natuur bevordert. We hebben met de hulp van de kinderen en andere betrokkenen een plein gerealiseerd dat hier goed aan tegemoet komt. Wei zien een nieuwe wereld ontstaan van spel, ontmoeting en beweging.”

Om het Gezonde Schoolplein optimaal te gebruiken krijgt de school niet alleen begeleiding in het onderhoud en beheer van het plein, maar ook bij het inzetten van gezonde (buiten)activiteiten en het belangen van het vignet Gezonde School. Ook wordt van de scholen verwacht dat zij een voorbeeldfunctie vervullen voor andere scholen.

Gezonde Schoolpleinen worden mogelijk gemaakt door de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs. De realisatie is in handen van Jantje Beton, IVN, het RIVM Centrum Gezond Leven en de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad. Ook verschillende scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs krijgen een Gezond Schoolplein.

© Nationale Onderwijsgids