Normal_onderwijs_schoolbord_

De kwaliteit van schoolpanden in Nederland staat al enige tijd ter discussie. De Algemene Rekenkamer wil nu inventariseren hoe het er voor staat met de ruim 10.000 basisscholen, speciale scholen en middelbare scholen in ons land. Daarvoor roept de Rekenkamer leerlingen, leraren en ouders op om hun mening te geven over hun schoolgebouw. Dit meldt de NOS.

De Algemene Rekenkamer heeft speciaal voor de meldactie een website in het leven geroepen. Vanaf 22 september kunnen betrokkenen hun mening geven op checkjeschoolgebouw.nl. De online enquête bestaat uit belangrijke vragen zoals de luchtkwaliteit in het gebouw en of er een digibord of computer aanwezig is. Ook wil de Rekenkamer bijvoorbeeld weten of de school groot genoeg is om als leerling zelfstandig of in groepjes apart te werken. Deelnemers aan de enquête kunnen ook foto's uploaden van hun schoolgebouw.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs bleek vorig jaar al dat er miljarden euro's nodig zijn om het achterstallige onderhoud van scholen weg te werken. De Rekenkamer gaat nu, naast de online vragenlijsten, inventariseren hoe groot en oud alle schoolgebouwen zijn en hoe gemeenten samenwerken met de scholen voor onderhoud en renovatie.

Met alle gegevens wil de Rekenkamer laten zien wat de lokale uitvoeringspraktijk is. Waar nodig zal de Rekenkamer aanbevelingen doen voor de verbetering van het landelijke huisvestingsbeleid voor onderwijs. Vanaf 2015 zullen schoolbesturen zelf verantwoordelijk worden voor het buitenonderhoud van hun school. Nu is dat nog te taak van de gemeente.

© Nationale Onderwijsgids