Ingrid Bakker van Windesheim deelde knapzakjes uit op basisscholen Zwolle

Kinderen van groep 4, 5 en 6 van twee basisscholen in Zwolle kregen op 3 juli een knapzak overhandigd door onderzoeker Ingrid Bakker van hogeschool Windesheim. Zij is projectleider van een Europees project dat gezondheidsverschillen tussen kinderen probeert te verkleinen. Het uitdelen van de knapzakjes markeerde het voorlopig einde van het Zwolse programma ter stimulering van een gezonde leefstijl.

In de knapzak die ze uitdeelde aan de kinderen zitten spulletjes die uitnodigen om actief bezig te zijn. Zoals een verrekijker, een loeppotje, een dierensporenkaart, een dierenmasker en een waaier met Beleef de Natuur-kaarten. De knapzak past in de lijn van het gezondheidsprogramma dat de leerlingen van de Werkschuit en de Campherbeek het afgelopen jaar volgden. Naast workshops over smaak, gezond eten, over plezier hebben in bewegen, over hoe je lekker kunt slapen, kregen ze het afgelopen schooljaar enkele concrete hulpmiddelen voor een gezonde leefstijl zoals fruit, een fruitbox, een springtouw, een pauze-beweeg-pakket, een slaapmuts en een waterbidon.

Ouders van kinderen van de deelnemende scholen in zeven Europese landen vulden aan het begin en aan het einde van het gezondheidsprogramma vragenlijsten in waarin ze bevraagd werden over hun (on)gezonde leefstijl. De Vrije universiteit van Amsterdam, verantwoordelijk voor het onderzoek, verzamelt alle gegevens van alle deelnemende landen en zal deze de komende tijd analyseren en interpreteren.

Ingrid Bakker benadrukt dat er vanuit het project vooral is geprobeerd om kinderen plezier bij te brengen in gezond leven. “Dat is ook de reden waarom we het afgelopen jaar voetballers als Maikel van de Werff en Bram van Polen van PEC Zwolle en schaatser Ronald Mulder hebben gevraagd om te helpen bij het overbrengen van de boodschap. Succesvolle sporters zijn de ideale boodschappers van een gezonde leefstijl, want kinderen kijken enorm tegen hen op. Ik merkte tijdens het uitdelen van de knapzakken dat de waterbidons en de kratten met fruit nog nadrukkelijk in de klassen aanwezig waren. Zelfs de directrice van de school verklapte mij dat zij nog nooit zoveel fruit had gegeten als het afgelopen jaar. Dus er is hoop!”

© Nationale Onderwijsgids