Normal_belastingdienst_amsterdam_3

Stichting Boor, de koepelorganisatie voor onderwijs in Rotterdam en omstreken, is in conflict geraakt met de Belastingdienst. De fiscus eist een bedrag van 2,1 miljoen euro van de stichting. Een woordvoerder van Stichting Boor meldt dat er bezwaar is aangetekend tegen de naheffing. Dit meldt Volkskrant.

Volgens de woordvoerder gaat het om onder meer onterecht teruggevorderde btw en een boete van 50.000 euro. De koepel heeft al langere tijd financiële problemen. Tegen de stichting loopt langdurig onderzoek naar fraude en corruptie. Tussen 2004 en 2011 zouden het voormalig hoofd huisvesting en vier externe vastgoedadviseurs valse facturen hebben opgesteld waardoor veel geld in eigen zak verdween. Ook ontstond er in de Rotterdamse gemeenteraad veel ophef over de ontslagvergoeding van de directeur en declaraties voor reisjes naar het buitenland door de directie.

Tot 2013 kampte de stichting met grote tekorten in de financiën. Eind 2012 werd een verlies van 12,5 miljoen euro vastgesteld, eind 2013 nog vier miljoen. Dankzij “aanvullende rijksmiddelen” uit het herfstakkoord kon volgens de stichting dit verlies dit jaar echter in winst worden omgezet. Naar eigen zeggen beschikt de koepel nu over een positief saldo van drie miljoen euro.

Stichting Boor verzorgt openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in de regio Rotterdam. In totaal vallen 85 scholen onder de de koepel op 140 locaties waar dagelijks les wordt gegeven aan 30.000 leerlingen.

© Nationale Onderwijsgids