Logo_erasmus-universiteit-rotterdam

Een kleine driehonderd leerlingen uit het basisonderwijs komen dinsdag 25 februari 2014 naar de Erasmus Universiteit Rotterdam voor startcolleges filosofie, psychologie en economie. Prof. dr. Huibert Pols, sinds november vorig jaar rector magnificus van de universiteit, heet de kinderen in vol ornaat welkom op de universiteit. Hij vertelt de kinderen over zijn werk als rector, over de staf van de pedel en wat wetenschap is.

De 250 à 300 leerlingen worden ontvangen op campus Woudestein voor een centrale opening van hun lessenreeksen door prof. dr. Huib Pols.  Na de centrale opening splitst het gezelschap zich in drie groepen voor een inhoudelijk college: filosofie, psychologie of economie. Aansluitend krijgen zij zes lessen op hun eigen school van studenten van de betreffende opleidingen. Op 27 februari krijgen de kinderen die Geneeskunde gaan volgen hun startcollege op Erasmus MC.

Nieuwe vorm
De lessenreeksen die nu van start gaan is de tweede serie van het academisch jaar 2013-1014. Dit jaar participeren 23 groepen leerlingen in de lessenreeksen van Erasmus Junior College.
Nieuw dit semester is dat een klein groepje op de Erasmus Universiteit de lessenreeks Psychologie gaat volgen. Het betreft een inschrijving van individuele leerlingen van een van de lidscholen. Niet alleen de leerlingen, maar ook studenten van de EUR en twee Rotterdamse pabo’s profiteren van dit succes omdat zij allen een bijzondere kennismaking en ervaring met onderwijs en wetenschap opdoen.

Openingscolleges Filosofie, Economie en Geneeskunde
Iedere reeks heeft zijn eigen karakter. Filosofie leert de kinderen lenig te worden in hun hoofd en richt zich op leren denken, argumenteren, luisteren en het onderzoeken van het andere perspectief. Bij Psychologie gaat het om hypothesen toetsen over de werking van ons brein. Geneeskunde gaat nog een stapje verder en daagt de leerlingen uit in groepjes zelf een onderzoek op te zetten en uit te voeren.

Beste beleggersklas
Bij Economie maken de kinderen kennis met geld, markten en veilingen en met keuzegedrag van mensen. Momenteel loopt ook het spannende, interactieve spel De Beste Beleggersklas van Nederland, ontwikkeld door partner Robeco. Vanaf volgend schooljaar wordt ook gestart met een programma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Bron: eur.nl