Normal_10710

'S-HERTOGENBOSCH - Basisschoolleerlingen uit Den Bosch houden inwijdingsrituelen die lijken op de gewelddadige groepsvorming bij Amerikaanse jeugdbendes. Dat meldt de PZC.

Ouders van de leerlingen zijn vorige week geïnformeerd door schooldirecties en welzijnswerk over de initiatierites die de kinderen toepassen bij groepsvorming. Zo slaat een groepje een kind 13 seconden lang in elkaar of moeten nieuwkomers iets stelen om zich te bewijzen.

De rituelen zouden zijn afgekeken van de Mara Salvatrucha, vaak afgekort tot MS-13 of MS, een mara (jeugdbende) in Noord- en Midden-Amerika. In 2005 werd de Mara Salvatrucha door de Amerikaanse FBI aangemerkt als de gevaarlijkste bende in de Noord Amerika. De kinderen zouden zelf verwijzen naar MS-13 als inspiratiebron.

Leraren vertellen deze week in een reportage van het weekblad Panorama dat kinderen vanaf groep 5 geronseld worden voor bendes. Een gemeentewoordvoerder liet vandaag weten dat het slechts om 'signaaltjes' gaat. Er zijn bijvoorbeeld nog geen angiftes van geweld of mishandeling bij de politie binnengekomen.

Ouders wordt in de brief verzocht gewelddadig gedrag van kinderen te melden bij de school of de politie.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink

Foto: FBI