Logo_gelderland_energiedisplay_scholen

Scholen die zonnepanelen aanschaffen, kunnen vanaf 1 februari 2014 subsidie aanvragen voor de aanschaf van een energiedisplay. Een display biedt de mogelijkheid om de zelf opgewekte energie en het energieverbruik van de school zichtbaar te maken. De scholen kunnen de display naar eigen inzicht inzetten om hun leerlingen op jonge leeftijd vertrouwd te maken met duurzame energie en lokaal opgewekte energie.

Via een energiedisplay in de hal van de school kunnen de leerlingen zien hoeveel stroom er wordt opgewekt door ‘hun’ zonnepanelen. Het display heeft daarmee een educatieve functie en kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van een lesprogramma over duurzame (zonne) energie. Het display moet energiezuinig zijn (minimaal een A++ label), op een centrale plaats worden opgehangen en de zonnepanelen moeten samen een minimaal vermogen van 10 kiloWattpiek hebben. Per set zonnepanelen kan één display worden gesubsidieerd. De subsidie bedraagt maximaal 1500 euro per energiedisplay (zie Producten).

Provincie Gelderland biedt helpende hand
De provincie wil met deze subsidie voor scholen en met de begin februari geopende Helpdesk Zon Gelderland voor scholen, bedrijven en (sport)verenigingen de helpende hand bieden om zonne-energie op hun daken te realiseren.

Onderdeel programma Energietransitie
Het opwekken van zonne-energie op daken draagt bij aan de doelen in het Gelderse programma Energietransitie: 14 procent hernieuwbare energie in 2020 waarvan minimaal de helft lokaal wordt opgewekt. Zonne-energie leent zich uitstekend voor lokale decentrale opwekking.

© Nationale Onderwijsgids