Zonnepanelenproject verlengd: meer zonnepanelen op Rotterdamse scholen

Rotterdamse scholen krijgen van de gemeente gratis hulp bij het plaatsen van zonnepanelen op de daken van schoolgebouwen. Op die manier kan er meer schone energie worden opgewekt. Het project heet ‘Zon op Scholen’. Verschillende mbo’s, middelbare scholen en basisscholen doen mee aan het project. Het bestuur van deze onderwijsinstellingen heeft in januari al een brief ontvangen hierover, aldus Duurzaam 010.

Het project ‘Zon op Scholen’ startte al in 2022. Het project is ontstaan omdat op Rotterdamse scholen in verhouding tot andere scholen in Nederland weinig zonnepanelen liggen. Zonnestroom is natuurlijk duurzaam en door zonnepanelen te gebruiken wordt er ook nog eens bespaard op de energiekosten. Dankzij een samenwerking met Stichting Schooldakrevolutie is er voor meer dan de helft van de scholen bepaald of zonnepanelen haalbaar zijn. Er zullen dit jaar 28 scholen actief worden begeleid bij het zonnepanelenproces.

Werkwijze van de stichting 

Het project is uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Stichting Schooldakrevolutie is een onafhankelijke stichting die werkt zonder winstdoelstelling. Er wordt contact opgenomen met schoolbesturen om hen te ondersteunen bij het realiseren van zonnepanelen. Er wordt geholpen bij het onderzoeken van mogelijkheden en het maken van een investeringsplan. Er wordt ook geholpen door middel van advies over onderwerpen, zoals financiering, aanvragen van offertes, verzekering, coördineren van dakconstructie onderzoeken en aandacht voor schone energie in de klas.

Stichting BOOR 

Het openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam wordt verzorgd door Stichting BOOR. Remco Verheij is bestuurs- en beleidsconsulent van afdeling huisvesting & inkoop: ‘’Dankzij de begeleiding van het begin tot aan de oplevering door de schooldakcoach, hebben we ondanks alle drukte, toch flinke voortgang kunnen boeken voor ruim 20 scholen. Geen kleine klus. Juist door dit stap voor stap samen aan te pakken, boeken we resultaat en worden straks de eerste panelen ook echt geplaatst.’’  

Er is voor de schoolbesturen van Rotterdam nog een optie. Er kan ook gekozen worden om zonnepanelen te combineren met een groen dak. Hier zal Stichting Rooftop Revolution bij ondersteunen. De gemeente betaalt hiervoor de kosten. Om meer scholen te ondersteunen bij het installeren van zonnepanelen heeft de gemeente besloten het project te verlengen tot eind 2024. Zo kunnen de scholen die er voorgaande jaren niet aan toe kwamen ook worden geholpen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema