Normal_kunstbalie

Ruim 450 basisscholen in Noord-Brabant stellen het komende schooljaar hun kunstlessen weer samen met het aanbod van Kunstbalie. Het kennis- en expertisecentrum voor cultuureducatie begint in januari met de programmering van het Keuzemenu. Kunstbalie biedt, in nauwe samenwerking met partners, samenwerkende scholen in het primair onderwijs met dit programma een combinatie van landelijk, provinciaal en lokaal aanbod bestaande uit diverse vormen van kunst en cultuur. Jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 leerlingen voorstellingen en tentoonstellingen uit het Keuzemenu.

Het Keuzemenu is een op maat samengesteld programma. Per leeftijdsgroep selecteert en programmeert Kunstbalie voorstellingen, tentoonstellingen en projecten uit het professionele landelijke en provinciale aanbod en voorziet deze van bijbehorend educatief materiaal. Zij richt zich hierbij  op kunstdisciplines die niet overal lokaal geborgd zijn zoals dans, mediakunst en fotografie. De provinciale instelling adviseert scholen hoe zij deze activiteiten met lokaal kunstaanbod kunnen combineren. De scholen kiezen zelf op welke discipline - theater, dans, literatuur, muziek, foto en film, beeldende kunst en mediakunst - zij de nadruk willen leggen.

Door de grootschalige inkoop van provinciale en nationale kunstprogramma’s is Kunstbalie in staat de scholen een kwalitatief hoogwaardig aanbod te bieden tegen een redelijke prijs. Hierdoor kunnen scholen zowel financieel als inhoudelijk verantwoord investeren in cultuureducatie. Ook scholen die binnen de eigen gemeenten weinig culturele voorzieningen hebben, komen zo in aanraking met een aantrekkelijk en divers aanbod. Door samenwerking met lokale intermediairs en kunstenaars wordt de binding van de school met de eigen culturele omgeving versterkt en krijgt het cultuureducatieve programma binnen het primair onderwijs meer samenhang. Steeds meer scholen weten, samen met cultuuraanbieders uit de omgeving, lokaal aanbod een plek te geven in het Keuzemenu.

Eind 2013 heeft Kunstbalie een onderzoek laten uitvoeren onder scholen die gebruik maken van haar cultuureducatieve aanbod. Uit dit onderzoek blijkt de scholen het Keuzemenu van Kunstbalie beoordelen met een gemiddeld rapportcijfer van 7,5.