Krrrr...okodil, prentenboek van het jaar 2014
De Nationale Voorleesdagen 2014 zijn deze ochtend van start gegaan. Het jaarlijks terugkerend evenement wordt traditiegetrouw geopend met een voorleesontbijt op basisscholen en kinderdagverblijven door het hele land en werd voorgelezen uit het prentenboek van het Jaar 2014, Krrrr…okodil! van Catherine Rayner. 

De Nationale Voorleesdagen hebben tot doel om het voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, te bevorderen. Hiermee wordt de fantasie van kinderen geprikkeld en ontwikkelt hun taalgevoel. Door kinderen al van jongs af aan het plezier van (voor)lezen te laten kennen, zal dit hun taalbehandeling en woordenschat op latere leeftijd ten goede komen.

Vaders en BN'ers 
Scholen en kinderdagverblijven vieren de Voorleesdagen ieder op hun eigen manier. Zo komt The Voice-finalist Mitchell Brunings 28 februari voorlezen bij Kindcentrum Anne Dak en werd basisschool De Horizon in Delft vereerd met een voorleessessie door prinses Laurentien. Basisschool De Runde hield een uniformenochtend, waardoor de kinderen verrast werden met voorlezers in brandweerpak of politieuniform. 
 
Deze elfde editie van de Nationale Voorleesdagen sluit aan bij de campagne Vaders Voor Lezen (Leescoalitie), waarmee vaders en opa's wordt opgeroepen om meer voor te lezen. Uit onderzoek is gebleken dat ouders de meeste invloed hebben op de leesontwikkeling van hun kinderen en door over de boeken te praten en voor te lezen, hun kinderen tot blijvende lezers kunnen maken. Vaders besteden echter minder aandacht aan het voorlezen dan moeders, terwijl juist het vaderlijk voorbeeld ervoor zorgt dat kinderen meer lezen. Om het goede voorbeeld te geven gaven daarom vanochtend ook o.a. Kees van Kooten, Ruben Nicolai, Ben Saunders en Kluun een voorleessessie.
 
De Nationale Voorleesdagen duren van 22 januari tot en met 1 februari. 
 
© Nationale Onderwijsgids