Normal_jaarverslag

Schoolbesturen in het primair onderwijs zijn verplicht het toekomstperspectief te beschrijven in hun jaarverslagen. De nieuwe regel geldt al voor het verslag over 2013. Dit meldt de PO-Raad.

De zogeheten continuïteitsparagraaf hoort drie zaken te bevatten. Allereerst moeten de financiele gevolgen van de ontwikkelingen in de komende drie jaar worden beschreven. Daarnaast moet een toelichting op het risicomanagement te vinden zijn, zowel inhoudelijk als procesmatig. 
Ten derde moet opgenomen worden hoe het bestuur omgaat met de Code Goed Bestuur (de governancecode van het primair onderwijs). 
 
Tot nu toe ging de verantwoording van het toekomstperspectief enkel over het komende jaar, maar de PO-Raad benadrukt het belang van het hebben van een duidelijk beeld over de toekomst, omdat dit essentieel is voor het goed kunnen besturen van een schoolorganisatie. Wel pleit de Raad voor zo min mogelijk extra lasten rondom het uitbreiden van de continuïteitsparagraaf. 
 
Om schoolbesturen te ondersteunen bij het ontwikkelen en verantwoorden van het perspectief, ontwikkelt de Raad momenteel een handleiding hiertoe. Ook zal de PO-Raad in het tweede deel van 2014 de ervaringen evalueren met het OCW.  
 
© Nationale Onderwijsgids