Logo_njr

Maandag 18 november om 17.00 overhandigt de nieuw opgerichte Jongerentaskforce kindermishandeling de resultaten van het NJR Panelonderzoek ‘Jongeren over kindermishandeling’ aan staatssecretaris Van Rijn en minister Opstelten. Dit doet de Jongerentaskforce tijdens de startbijeenkomst van de Week Kinderen Veilig in Madurodam. De Jongerentaskforce bestaat uit een groep van tien jongeren die vanuit verschillende perspectieven met kindermishandeling te maken hebben gehad. Het onderzoek is uitgevoerd door het NJR Panel in samenwerking met Augeo Foundation.

“Onomstotelijk blijkt dat leerkrachten en vrienden belangrijk zijn voor jongeren die mishandeld worden. Toch wordt er op school nog weinig aandacht besteed aan kindermishandeling. Wij vinden dat er op schoolniveau meer aandacht moet komen voor het onderwerp. Dat we leraren en jongeren meer moeten betrekken en hen daadwerkelijk in staat moeten stellen te kúnnen helpen,” aldus Andre Damian van de Jongerentaskforce Kindermishandeling. De Jongerentaskforce is een initiatief van Augeo Foundation en uitgevoerd door NJR.

Grote rol school en leerkrachten
De ondervraagden geven aan het liefst op school meer te weten te komen over kindermishandeling. Echter geeft 55% aan dat er bij hen op school geen aandacht is besteed aan het onderwerp. Dit terwijl zowel bij het signaleren van als bij het ingrijpen bij kindermishandeling de jongeren leerkrachten een grote rol toebedelen.

Vrienden kunnen signaleren
Uit het onderzoek blijkt dat 63% van de ondervraagde jongeren vindt dat vrienden het beste kunnen zien of een ander mishandeld wordt. Bovendien durven jongeren ernaar te vragen als zij vermoeden dat een vriend(in) mishandeld wordt. De ondervraagden vinden dat kindermishandeling het best bestreden kan worden als jongeren die mishandeld worden én hun vrienden weten wat ze moeten doen.

Ouders geen boemannen
Ruim zeven op de tien jongeren denken dat een ouder die mishandelt, alsnog kan leren een goede vader of moeder te zijn. Een meerderheid van de jongeren vindt dan ook dat ouders die mishandelen moeten worden geholpen in plaats van gestraft. Opvallend is dat 61% van de jonge respondenten vindt dat anderen zich best mogen bemoeien met de opvoeding die ouders hun kinderen geven.

Jongerentaskforce kindermishandeling
In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 119.000 kinderen en jongeren slachtoffer van kindermishandeling. Een effectieve aanpak kan niet zonder dat jongeren mee kunnen praten. Daarom is, op initiatief van Augeo Foundation en uitgevoerd door NJR, de Jongerentaskforce Kindermishandeling opgericht. De Jongerentaskforce geeft gevraagd en ongevraagd advies over hoe kindermishandeling beter tegengegaan kan worden en hoe mishandelde kinderen en jongeren tijdig de goede hulp krijgen.

NJR Panel
NJR vraagt regelmatig de mening van een groep jongeren, het NJR panel. De onderzoeken geven suggesties voor alternatief en beter beleid. De onderzoeksresultaten van ‘Jongeren over Kindermishandeling’ zijn te downloaden via www.njr.nl/NJRpanel. In het onderzoek zijn bijna 800 jongeren gevraagd naar hun mening over kindermishandeling, te weten lichamelijke en geestelijke mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik.

© Nationale Onderwijsgids